Земята красиво ще премине през опашката на комета 23.05 | 10:39

Сближаването с 209P/LINEAR ще дари земляните с разкошен звездопад

От Антония Михайлова

Свидетели на уникално по красота явление ще станат земляните в нощта на 23 срещу 24 май. Земята ще премине през опашката на кометата 209P/LINEAR, открита наскоро в съзвездие Жираф, и това ще позволи да се наблюдава ярък звездопад.

Метеорният поток е кръстен на съзвездието, от което изглежда, че "падат звездите" – Жирафиди. Съзвездието е открито още през XVII в., но за съществуването на кометата 209P/LINEAR до 2004 г. никой не знаел. Тя била открита благодарение на специална програма, която била създадена за изчисляване на траекторията на полета на астероиди, които са потенциална заплаха за Земята.

По-късни изследвания показали, че на земна орбита кометата попада веднъж на пет години, но след сближаване с планетата през май тази година 209P/LINEAR ще промени траекторията си и вероятно никога повече няма да стане причина за звездопади.

"Падащите звезди" ще се виждат най-добре в САЩ и Канада. Опашките на кометите се състоят от ледени и прахови частици, които при навлизане в земната атмосфера изгарят в красива гледка.

Водещи

Най-четени