И Индия ще превзема Марс 05.11 | 12:16

Страната изстрелва космически апарат към Червената планета

От Антония Михайлова

Индийският космически апарат "Мангалиан" тръгва към планетата Марс. Изстрелването му е от космическия център Сатиш Даван с ракетата носител PSLV-XL (Polar Satellite Launch Vehicle), съобщава ИТАР-ТАСС.

Основната цел на полета е да бъдат тествани космическите възможности на страната за междупланетни мисии. Космическият апарат ще събере също научна информация за атмосферата и повърхността на планетата, предаде Би Би Си.

Индийският орбитиращ апарат с тегло 1350 кг ще търси метан в атмосферата на Марс и ще изучава повърхностните характеристики и минералната структура на Червената планета.

Апаратът трябва да достигне Марс през септември 2014 г., след което да се позиционира около планетата. Той ще се присъедини към двата орбитиращи апарата на Националното управление за аеронавтика и космически изследвания (НАСА), двата марсохода на НАСА и спътника на Европейската космическа агенция, които вече изследват Марс.

Сондата "Мангалиан" трябваше да бъде изстреляна още на 28 октомври, но заради лошото време стартът бе отложен. При успех на мисията Индийската организация за космически изследвания ще стане едва четвъртата космическа агенция, изпратила успешно космически кораб до Марс. Досега това са направили американската, европейската и руската.

Индия има космическа програма от повече от 30 години. До неотдавна неин приоритет беше разработването на технологии в полза на бедното население, като подобряване на телекомуникационната инфраструктура и мониторинг на околната среда със сателити.

През 2008 г. обаче Индийската организация за космически изследвания насочи капацитета си към изграждане и изстрелване на спътници и изпращане на космически апарат до Луната - "Чандраян-1". Тази мисия струваше повече от 55 милиона британски лири. Сега правителството отдели още 60 милиона британски лири за мисия до Марс.

Противниците на космическите мисии поставят под въпрос пренасочването на средства от инфраструктурните проекти. 60 милиона лири обаче са недостатъчни за преодоляване на бедността, но овладяването на космоса има своите икономически предимства, изтъкват защитници на космическата програма.

"Програмата за изследване на космоса им дава много висока цел. Ако покажат на света, че разполагат с необходимото за изпращане на космически апарат до други планети, могат да започнат да правят комерсиални изстрелвания, както и да продават обем в космическите си апарати на научни организации. Това ще изведе Индия и в международните научни космически изследвания", каза проф. Андрю Коутс от британската лаборатория по космически науки "Мълард", цитиран от БТА.

Водещи

Най-четени