Интелектът ни е сполетял инцидентно 03.12 | 16:39

Генетичен "инцидент", случил се преди 500 млн. г., ни е осигурил възможност да усвояваме сложни умения

От Георги Георгиев

Изследователи са идентифицирали момента в историята, когато са еволюирали гените, на които хората дължат способността да разсъждават, пише сп. Nature Neuroscience.

Авторите на проучването от университета на Единбург допускат, че генетичен "инцидент", случил се в океана преди цели 500 милиона години, (далеч преди появата на динозаврите), в крайна сметка е осигурил на човека възможност да усвоява сложни умения, да анализира ситуации и да проявява гъвкавост в начина си на мислене.

"Един от големите научни проблеми е да обясним как интелектът и комплексното поведение са се проявили в хода на еволюцията", казва ръководителят на изследването професор Сет Грант.

Проучването разкрива също пряка връзка между еволюцията на поведението и произхода на мозъчните заболявания. Учените вярват, че същите гени, на които хората дължат усъвършенстваните си умствени способности, са отговорни и за редица психични разстройства.

Авторите на проучването обясняват, че интелектът при човека се е развил в резултат на увеличаване на броя на мозъчните гени при еволюционните му предшественици. Според специалистите генетичният "инцидент" е "сполетял" просто безгръбначно животно, обитавало морето преди 500 милиона години.

В резултат на това то се е сдобило с допълнителни копия на тези гени, а неговите потомци са извлекли полза от тях. Това е довело до появата на поведенчески усъвършенствани гръбначни, сред които и хората.

"Проучването ни показва, че цената за по-висшия интелект и комплексно поведение се измерва с повече психични заболявания", казва д-р Тим Бъси от изследователския екип, цитиран от БТА.

Водещи

Най-четени