Как да се справим с опасните астероиди? 17.01 | 13:40

AIDA се надява да получи работеща технология по целенасочена промяна на траекторията на потенциално опасните небесни тела

От Кремена Бедерева

Европейската космическа агенция (ЕКА) обяви, че започва да събира научни предложения, свързани с проекта "AIDA", които засягат решаването на проблема с потенциално опасните астероиди, съобщи на сайта си агенцията. 

Проектът "AIDA" (Asteroid Impact and Deflection) се състои от две самостоятелни мисии. В рамките на първата от тях се предлага да бъде създаден космически апарат, който да се сблъска с едно от телата, съставляващи бинарна двойка астероиди. Тази мисия се разработва от европейците съвместно със сътрудници на  американската Лаборатория за приложна физика към университета "Джон Хопкинс", допълва БТА. 

В рамките на втората мисия (Asteroid Impact Monitor) се  планира създаването на сонда, чиято задача ще бъде да води  наблюдение на бинарните астероиди преди и след сблъсъка. 

Сблъсъкът трябва да промени скоростта на въртене на небесните тела едно около друго. С измерването на тази промяна е натоварен апаратът AIM. 

Ръководителите на проекта се надяват, че привличането на изследователи от различни университети ще помогне по-бързо да бъде получена работеща технология по целенасочена промяна на траекторията на потенциално опасните небесни тела.

Водещи

Най-четени