Как са изглеждали древните? 14.01 | 16:41

Ще можем да разберем цвета на очите и косата на хора, живели преди векове, с помощта на ДНК проби

От Георги Георгиев

Нова технология, която позволява с голяма прецизност да се идентифицира цветът на очите и косата на даден индивид въз основа на ДНК проби, може да бъде приложена и за древни тленни останки, сочат резултатите от изследване, цитирани от AFP.

Екип от полски и холандски учени, които наскоро разработиха системата HIrisPlex за съдебно-медицински анализ, установи, че тя може да бъде използвана успешно и за проби от древни човешки останки, като например зъби и кости на 800 години.

Методът идентифицира 24 генни вариации, които могат да се използват за определяне цвета на очите и косата. Системата може да се ползва за решаване на исторически спорове, за които липсват цветни фотографии и други документи, заяви Войчех Браницки от Ягелонския университет в Краков, цитиран от БТА. Браницки е ръководил изследването съвместно с проф. Манфред Кайзер от университета Еразъм в Ротердам.

HIrisPlex потвърди, че генерал Владислав Сикорски, министър-председател на полското правителство в изгнание, който загинал в самолетна катастрофа през 1943 г., е имал сини очи и руса коса, както е изобразен в портрети, нарисувани години след смъртта му. Не съществуват цветни снимки на генерала.

Системата позволи също да се установи, че неизвестна жена, погребана в криптата на Бенедиктинското абатство в Тиниец, близо до Краков, между 12 и 14 век, е имала тъмно руса или кестенява коса и кафяви очи. Колкото до пробите от по-древни човешки останки, системата позволява да се идентифицира единствено цветът на очите.
Резултатите от изследването са публикувани в Investigative Genetics.

Водещи

Най-четени