Как се е зародил животът на Земята? Учените вече знаят! 11.12 | 10:57

Може би преди 4.54 млрд. години не е имало никакъв взрив

От iNews.bg

Чешки учени използваха мощен лазер, за да пресъздадат раждането на живота на Земята и по-точно искрата, довела до това уникално събитие.

За целта изследователите са насочили лазера към глина и химически разтвор, като целта на симулацията е да имитира енергията на движение на летящ с бърза скорост астероид към планетата.

Успели са, според публикацията в AP, да достигнат до това, което може да се смята за жизнени елементи от градивните елементи на живота – елементите на РНК, т.е. това е начална точка в процеса.

Не може със сигурност да се твърди, че точно така е започнало зараждането на живота на планетата. Но се допуска, че това е доказателство за появата му не чрез някакъв сблъсък или инцидент. Данните показват, че зараждането на живота е следствие от първичните условия на планетата.

Специалистите не са единодушни относно важността на експеримента. Според едни той е доста значим, защото получава началния материал за живота, съществувал на ранната Земя. Според други полученото количество от една база е толкова малко, че резултатите не са значими.

Някои учени поддържат теорията, че животът не е възникнал на земята, а е бил пренесен на Земята чрез космически тела като астероиди и комети. Има доказателства, че в най-ранния си етап Земата е била бомбардирана доста често, тъй като е попаднала в астероиден пояс.

Водещи

Най-четени