Как се играе с виртуални топчета? 21.10 | 07:21

Отговорът на Microsoft Research e: посредством системата за виртуален интерфейс Holodesk

От Георги Георгиев

Изследователски проект на Microsoft Research Cambridge е довел до създаването на прототип, наречен Holodesk, който ще ви позволи да манипулирате виртуални обекти със собствените си ръце, съобщават от компанията. 

Системата е една от последните разработки в областта на т.нар. "естествен потребителски интерфейс" (NUI). Тя работи благодарение на сензори, гъвкава електроника и нови екрани, разработвани от Microsoft Research.

За да работите с Holodesk, ще трябва буквално да пъхнете двете си ръце зад стъклен дисплей. Според официалното описание на своите създатели, системата използва "иновационен алгоритъм в реално време за представяне на ръцете на потребителя и други физически обекти". С него тя позволява максимално реалистично взаимодействие между реалните и виртуалните 3D обекти, които компютърът генерира.

Holodesk прави своята "магия" с помощта на оптичен прозрачен дисплей плюс Kinect-камера. Илюзията се състои в това, че потребителят директно докосва и манипулира виртуални топчета, кубчета, чайници и най-различни други обекти с възможно най-естествените жестове, които са постигани до момента в човеко-машинния интерфейс.

Според техническите описания на системата, виртуалните изображения се получават благодарение на полусрязано стъкло, което е поставено така, че да пасва с реалния свят за наблюдателя.

Гледайки видеото с презентацията, можем веднага да си представим как в бъдеще NUI системи, базирани на Holodesk ще намерят приложение в игралната индустрия. Те обаче ще могат да се използват и за професионални цели като продуктов дизайн или провеждане на физични експерименти във виртуална среда.

Водещи

Най-четени