Канадска фирма строи първия комерсиален термоядрен реактор? 02.12 | 10:28

Малката компания General Fusion се надява да стане първата в света, постигнала тази амбициозна цел

От Георги Георгиев

Учени и инженери от канадската компания General Fusion в момента сглобяват прототип на първия, според тях, комерсиален термоядрен реактор в света, информира AFP.

По план проектът трябва да бъде приключен през 2014 г. Ако той се окаже успешен, светът ще получи достъп до безопасна, евтина, незамърсяваща и практически неизчерпаема енергия десетилетия по-рано, отколкото някой изобщо е очаквал.

Енергията от ядрата на атомите се генерира по два начина. Единият е чрез познатото делене на ядрата на изотопите на урана – метод, широко използван през последните десетилетия, който днес осигурява около 15% от световната енергия.

Далеч по-сложно обаче се оказва добиването на енергия посредством ядрен синтез – процесът, който дава енергия на звездите и може да доведе до края на света с помощта на печално известните водородни бомби.

Накратко ядреният синтез представлява сливането на ядрата на леки елементи (в случая водород) и образуване на по-тежки елементи (хелий). При този процес се отделя огромно количество топлина (който кара звездите да светят, а водородните бомби да изпаряват всичко около себе си).

За да започне верижна самоподдържаща се реакция на ядрен синтез, е нужно да бъдат достигнати температури от порядъка на 150 млн. градуса по Целзий, което от своя страна изисква колосални количества енергия. Друг проблем е създаването на "съд", в който свръхнагрятата плазма да бъде държана, без да изпепели всичко около себе си.

За пръв път процесът на ядрен синтез е постигнат в лабораторни условия през 1932 г. Тогава австралийският физик и откривател на трития (изотоп на водорода) Марк Олифант успява да синтезира хелиеви ядра от водородни изотопи. За военни цели енергията на слънцето започва да се изследва десетилетие по-късно, а през 1952 г. е взривена и водородна бомба.

Инженерите на General Fusion планират да инжектират два обръча от свръхнагорещена плазма в метална сфера, съдържаща смес от разтопено олово и литий и след това да ударят сместа с енергията, получена от 200 пневматични бутала. Така те се надяват да приближат атомите максимално близо един до друг, което да доведе до контролиран ядрен синтез. Получената от синтеза топлина ще завърта турбини, които ще произвеждат електричество.

От 1950-те години насам правителствата по света са изхарчили милиарди долари в амбициозни проекти за създаването на термоядрени реактори за граждански цели. Въпреки всичките им усилия перспективите пред използването на този вид енергия и досега остават несигурни.

Прогнозите за комерсиалното овладяване на ядрения синтез са изнесени за след 2050 г. Те са насочени най-вече към проекта ITER – най-големият и усъвършенстван термоядрен реактор в света. Неговият строеж започна в Южна Франция през 2007, като експерименталното му пускане е предвидено за 2019 г.

От General Fusion признават, че шансовете им за успех са малки. Инвеститорите в проекта обаче вярват, че дадените 30 млн. долара си струва да бъдат рискувани, тъй като ако проектът се окаже успешен, печалбите им ще са колосални.

Най-четени