Китайска програма разпознава възрастта по лицето 02.04 | 17:20

Новият алгоритъм е практически безгрешен

От iNews.bg

Китайски биоинформатици създадоха алгоритъм, който позволява безгрешно да се изчисли възрастта на човека по триизмерни снимки на неговото лице. Учените са представили изводите си в статия, публикувана в сп. Cell Research.

Със стареенето на човешкия организъм се променя не само неговата външност, работата на неговите органи и клетки, но и ръстът, формата на тялото и черепа.

Тези изменения протичат поради това, че хрущялът постепенно се топи, а костите стават по-тънки с извличането на калция, а съотношението на мускулната маса и мастната тъкан постепенно се променя.

Най-бързото и най-забележимо е как се променя нашето лице при прехода от зряла в старческа възраст. Биоинформатикът Дзин-Дун Хан от Академията на науките на Китай в Шанхай смята, че тези изменения могат да се използват за точно изчисляване на календарната и биологичната възраст на човека.

Той е проверил тази хипотеза, като изучил триста триизмерни снимки на човешки лица на възраст от 17 до 77 години, получени в Шанхай с помощта на набиращата популярност камера 3dMDface. Тези жители на града се съгласили да вземат участие в експеримента и позволили на учените да им вземат кръвни проби, които се използвали като класически индикатор на човешката възраст.

Използвайки тези снимки, Хан и колегите му създали специална евристична програма, която се учела да изчислява възрастта на шанхайците, проследявайки малки изменения в устройството на техните лица. Както отбелязват учените, за този алгоритъм бил важен не общият облик на лицето, а разположението на специални опорни точки. Разстоянието между тях и тяхното разпределение са приблизително еднакви за всички хора от една възраст.

Как програмата се научила безгрешно да разпознава човешката възраст, можете да научите в Мегавселена.

Водещи

Най-четени