Кога да видите кометата ISON 25.09 | 11:08

Известно време кометата не се виждаше, защото беше скрита от Слънцето

От Кремена Бедерева

Европейската космическа агенция се готви да наблюдава кометата ISON, която през ноември се очаква да се вижда с невъоръжено око на небето през нощта, съобщи сайтът PhysOrg. Известно време кометата не се виждаше, защото беше скрита от Слънцето.

През август обаче тя отново се появи. Пръв я видя астрономът Брус Гари. Сега специалисти от цял свят я наблюдават с интерес как се приближава. Нейната кома - разредената атмосфера около ядрото, става по-изявена, защото повърхностният лед се загрява от Слънцето и се превръща в газ.

Прашните отломки от атмосферата преминават в опашка, която също ще стане по-голяма с приближаването й към Слънцето. Мисии на Европейската космическа агенция (ЕКА) и НАСА ще следят кометата.

"Марс експрес" на ЕКА започна вече наблюденията. Апаратът ще прави снимки и ще анализира състава на тялото на кометата през следващите две седмици. ISON ще е най-близо до Марс на 1 октомври - на разстояние 10,5 милиона километра, шест пъти по-близо, отколкото ще стигне до Земята. Мисията СОХО на ЕКА и НАСА ще наблюдава кометата, когато преминава край Слънцето в края на ноември.

Астрономите тогава ще очакват да видят дали тя ще оцелее от срещата. През ноември и декември апаратите на ЕКА "Венера експрес" и "Проба-2" също ще следят кометата. Кометата ISON беше открита на 21 септември 2012 г. от астрономите Антьом Новичонок и Виталий Невски с 40-сантиметров телескоп. Тя произхожда от облака на Оорт, който е на милиарди километри от Слънцето, допълва БТА.

Пътят на кометата ще я отведе съвсем близо - на 1,2 милиона километра над видимата повърхност на звездата ни на 28 ноември. През април ISON беше заснета подробно от космическия телескоп "Хъбъл". На 15 септември я засне британският астроном Пийт Лорънс. Тогава кометата преминаваше през съзвездието Рак към съзвездието Лъв. ISON ще е най-ярка на небето в седмицата преди да се доближи максимално до Слънцето и през седмицата след това, ако оцелее.

Максимално до Земята тя ще се доближи на 26 ноември, но дотогава много ще е избледняла. Тъй като кометите са непредвидими, астрономите не са сигурни какви резултати да очакват.

Най-четени