Кои са редовните „клиенти“ на космическия „бар“? 27.12 | 13:35

Стотици звезди се въртят с огромна скорост около центъра на Млечния път

От Георги Георгиев

Астрономи от САЩ са идентифицирали стотици звезди, които с голяма скорост се движат заедно в специфични орбити около центъра на галактиката Млечен път, съобщи Science Daily.

"Най-доброто обяснение за техните орбити е, че тези звезди са редовната клиентела на централния галактически бар", коментира Дейвид Нидевър от изследователския екип от университета на Мичиган, цитиран от БТА.

Известно е, че въпросният "бар" има съществена роля в определянето на структурата на Млечния път.

Научавайки повече за звездите-редовни клиенти, учените ще разберат по-добре галактиката като цяло. Астрономите са направили откритието си в експеримента POGEE на Дигиталното небесно проучване "Слоун". Учените са успели с голяма точност да измерят скоростта на стотици звезди в близост до центъра на Млечния път.

Галактическият център се намира на около 30 хиляди светлинни години - близко разстояние според космическите стандарти. За сравнение най-близката до нас голяма галактика – Андромеда, е отдалечена на 2 милиона светлинни години.

Макар и близко, галактичният център е слабо познат на учените, тъй като бива скрит галактическият прашен диск. Въпреки "сляпото петно", астрономите са запознати с ключов факт за Млечния път - подобно на много спирални галактики тя разполага с "бар" от звезди, орбитиращи заедно около галактическия център.

Наличието на бара е установено по различни отделни начини. Това, което досега оставаше неизвестно за специалистите, бе кои звезди съставляват "редовната му клиентела" и каква е тяхната скорост.

Получената в настоящото изследване информация ще помогне на астрономите да научат повече за формирането на галактическия бар, както и за взаимодействието на "редовните клиенти" с останалите звезди в Млечния път.

Най-четени