Компютърен модел разкри двойствена природа на водата 23.06 | 11:23

Две течни форми на обикновената вода съжителстват като олиото и оцета от салата

От Антония Михайлова

Екип експерти от Принстънския университет успял с компютърен модел да открие двойствена природа на водата – при ниски температури и над определено налягане водата е способна да премине едновременно в две течни форми.

"Нашите данни показват, че при достатъчно ниски температури водата може да се раздели на две различни течни фази с различна плътност", казва проф. Пабло Бенедети от Принстънския университет.

Тези две течни форми съществуват съвместно както олиото и оцета в салатата, с тази разлика, че става дума за едно и също вещество – обикновена вода.

Ако данните от компютърния модел бъдат получени в реален експеримент, това ще доведе до по-добро разбиране на поведението на течностите във високите облаци, където водата може да съхранява течна форма дори при температура под точката на замръзване.

Именно от такова "свръхстудено" състояние впоследствие се формират градушката или снегът. Изучаването на поведението на водата в такива екзотични условия ще помогне в метеорологичните прогнози и при построяването на точни климатични модели.

Компютърният модел на принстънските специалисти потвърждава хипотезата за фазовия преход "течност–течност", издигната за първи път от Юджин Стенли от Бостънския университет през 1992 г.

Съществуването на водата в две фази едновременно може да обясни редица нейни странни свойства, например защо ледът плува по повърхността на водата, а не потъва подобно на други материали под точката на замръзване.

Необичайни са също повишената способност на водата да поглъща топлина и фактът, че коефициентът на свиване на водата с понижение на температурите се увеличава.

Хипотезата за фазов преход "течност–течност" от самото начало предизвикала бурни спорове сред специалистите. За съжаление експериментите, които биха могли да я потвърдят или опровергаят, много трудно се осъществяват, тъй като времето на съвместното съществуване на двете форми на водата е кратко и доказването на наличие на фазата "течност–течност" в лабораторни условия е затруднено.

1316519

Водещи

Най-четени