Космическо видение. Стъклен дъжд оцветява планета в яркосиньо 12.07 | 10:59

"Горещият Юпитер" е на 63 светлинни години от Земята

От Антония Михайлова

Газов гигант в съзвездието Малка лисица е оцветен в яркосин цвят, установиха великобритански учени с помощта на снимки от телескопа Hubble. Изследователите за първи път успяват да определят цвета на планета извън Слънчевата система. Астрономите поясняват, че причината за тази окраска не са океани вода като на Земята, а разтопено стъкло.

Изследователите успели да определят цвета на планетата, като проследили как се променял спектърът в зависимост от положението на планетата към своята звезда. Те наблюдавали небесното тяло, когато се скривало зад своята звезда и когато се намирало в зоната на видимост.

"Видяхме яркост в синята част на спектъра, когато планетата преминаваше зад своята звезда. Изхождайки от това, можем да направим извод, че планетата е със син цвят, защото сигналът в другите части на спектъра оставаше постоянен", пояснява Том Евънс, един от авторите на изследването.

Планетата HD 189733b се намира на 63 светлинни години от Земята. Както съобщава ВВС, тя е толкова близо до своята звезда, че температурата на атмосферата й е около 1000°С, от което силициевата повърхност на планетата е превърната в разтопено стъкло. Освен това на планетата духат ветрове със скорост до 700 км/час, които повдигат в атмосферата дребни капки разтопено стъкло. Учените смятат, че мощните бури и стъклените дъждове придават синия цвят на HD189733b.

978702

Планетата HD 189733b се отнася към класа "горещи Юпитери" – големи газови гиганти. Този небесен обект, разположен в съзвездието Малка лисица, по размери е сходен с нашия Юпитер, но се намира по-близо до своята звезда, отколкото е Меркурий до Слънцето. През юни 2012 г. астрономи откриха, че атмосферата на тази планета постепенно се "издухва" от слънчевия вятър на звездата.

В края на 2010 – началото на 2011 г. телескопът Hubble фиксира как мощно изригване на звездата лишава HD 189733b от атмосфера. Дозата облъчване, която в този момент е връхлетяла планетата, е била 3 милиона пъти над тази, която обикновено получава Земята.

Вижте видео на "стъклената" планета:

Водещи

Най-четени