Летящите коли се превръщат в реалност 14.03 | 10:58

В случая с модела Transition по-скоро става въпрос за „наземен самолет“

От Георги Георгиев

Подобно на телефоните с видеовръзка летящите коли са обещание, което остава нереализирано вече десетилетия. И подобно на случая с видеотелефона в момента, в който решим, че летящата кола е ненужна глезотия, тя се появява на пазара.

Ако всичко мине добре, моделът на летяща кола Transition, произведен от американската компания Terrafugia, може да се появи на пазара през следващата година, пише британският "Гардиън".

Моделът все пак няма да ви предостави бягство от натоварения уличен трафик. Създателите на Transition предпочитат да го определят по-скоро като "наземен самолет" (roadable aircraft). Това означава, че ще имате възможност да си купите не летяща кола, а по-скоро самолет, който можете да карате по пътя.

За да полети, Transition се нуждае от писта, а когато кацне, крилата му се сгъват, а бензиновият двигател, който задвижва перките, започва да върти колелата.

Новата машина елиминира част от трудностите, пред които се изправят пилотите на леки самолети. С Transition ще можете да стигнете там, докъдето искате дори в лошо време, а след това да го паркирате в гаража си.

Поне засега обаче летящият автомобил не може да се нарече практичен избор. Transition ще се продава за 120 хиляди паунда. За тези пари можете да си купите и кола и самолет и още много други неща.

Водещи

Най-четени