Лунният пионер Олдрин подкрепи безвъзвратната мисия на Марс 31.10 | 10:39

Нямало смисъл хората да се връщат на Земята

От Антония Михайлова

Бъз Олдрин, пилот на лунния модул "Аполо 11", извършил първото в историята пилотирано кацане на Луната, сподели своите възгледи за усвояване на Червената планета.

"Времето и ресурсите, които ще бъдат използвани за доставка на хора на Марс, имат смисъл само в случай че астронавтите останат там и работят над бъдещата му колонизация", съобщил Олдрин на конференция в Масачузетския технологичен институт.

На 21 юли 1969 година той станал вторият човек, стъпил на повърхността на Луната след командира на мисията Нийл Армстронг.

"Полетът на Марс ще струва милиарди долари и ако астронавтите след това се върнат на Земята, това просто няма смисъл. Те трябва да останат там и да започнат работа над създаването на необходимата инфраструктура за заселване на планетата", уверява Бъз.

Частният проект Mars One предвижда полет на Марс с последващата му колонизация и транслиране на целия процес по телевизията. Според плановете на авторите на проекта заселването на Червената планета трябва да започне през 2025 година и вече са се намерили повече от 200 000 желаещи да "емигрират", но инженерите от MIT се отнасят скептично към тази идея.

Водещи

Най-четени