Можем да имаме по 3 ръце и това да не ни пречи 24.02 | 11:33

Изследване показа, че човешкият мозък е способен да възприема допълнителни крайници като свои

От Георги Георгиев

Начинът, по който усещаме собствените си тела е класическа тема от областта на психологията и невронауките. От дълго време учените вярват, че образът, който образът създава за тялото ни е ограничен единствено до вътрешно присъщия ни телесен план.

С други думи досега се е вярвало, че ние нямаме способността да преживеем усещането, че имаме повече от една глава, две ръце и два крака.

В революционно изследване мозъчни специалисти от шведския медицински университет Karolinska Institutet обаче успяха да оборят тази "догма", като демонстрираха, че е възможно да се направи така, че здрав човек да усети наличието на три ръце по едно и също време.

В статия, публикувана в научното списание PLoS ONE, учените описват метода, който създава илюзията за наличието на три горни крайника в лабораторни условия.

За целта на експеримента невролозите накарали здрави доброволци да седнат на маса, на която да поставят двете си ръце. До дясната им ръка те добавили изкуствена дясна ръка-протеза. Така участникът виждал пред себе си двете си истински ръце и една фалшива, направена от гума.

За да създаде илюзията за изкуствената ръка като собствена, експериментаторът докосвал едновременно дясната ръка на участника и гумената с две малки четчици на еднакви участъци.

Както учените очаквали, експериментът довел мозъка до конфликт коя от десните ръце принадлежи към тялото. Те предполагали, че конфликтът ще бъде разрешен след като мозъкът "реши" да усеща като своя само една от ръцете като принадлежаща, като се очаквало най-вероятно това да бъде истинската.

Но за тяхна изненада те установили, че мозъкът започва да приема и двете ръце като част от тялото, а участниците добивали усещането, че притежават три ръце.

За да докажат че ръката-протеза наистина се възприема като трета ръка учените "заплашили" и двата десни крайника с нож и измерили степента на изпотявана на дланта на истинската ръка като психологичен отговор на провокацията. Резултатите показали, че изследваните лица са изложени на същото количество стрес, когато под заплаха е изкуствената им ръка, но само за периода в който тя била възприемана като истинска.

Резултатите от изследването могат да доведат от създаването на нови видове протезни крайници, които да заместят липсващите или да бъдат в полза при работа в екстремни ситуации като спасителни операции или медицински манипулации на терен.

Водещи

Най-четени