Мъск: Изкуственият интелект ще взриви Трета световна война 05.09 | 12:55

Русия и Китай си съперничат коя първа ще го изобрети

От iNews.bg

Американският милиардер, изобретател и инвеститор Илон Мъск е убеден, че съперничеството между държавите за лидерство в сферата на изкуствения интелект може да стане причина за избухване на световна война, предаде ТАСС. Магнатът заявява това на страницата си в Tуитър.

Мъск обяви, че Русия и Китай извършват изследвания по създаване на изкуствен интелект и скоро примерът им ще бъде последван от други страни, постигнали успехи в компютърните науки.

"От моя гледна точка, конкуренция за превъзходство в областта на изкуствения интелект е най-вероятната причина за трета световна война", пише Мъск.

Според изобретателя "войната може да бъде инициирана не от лидер на някоя държава, а от самия изкуствен интелект, в случай че вземе решение, че превантивният удар е най-вероятният път към победата".

На страницата си в Tуитър Мъск се позовава на статия, посветена на изказване на руския президент Владимир Путин по време на среща с ученици и студенти в Ярославъл.

"Изкуственият интелект е бъдещето не само на Русия, но и на цялото човечество", подчерта Путин. И допълва: "С изкуствения интелект са свързани колосални възможности и трудни за прогнозиране днес заплахи."

Според руския президент "онзи, който стане лидер в тази област, "ще е господар на света". "Не бих искал този монопол да е съсредоточен в нечии конкретни ръце", заяви Путин.

Водещи

Най-четени