НАСА не успя да реанимира телескопа Kepler 16.08 | 09:58

Специалистите не губят надежда за ловеца на екзопланети

От Антония Михайлова

Специалистите от НАСА не успяха да отстранят проблемите на космическия телескоп Kepler, известен като ловеца на екзопланети.

Учените продължават да разглеждат възможните варианти за използването на апарата за по-нататъшно изучаване на Космоса. Сега инженерите на НАСА се занимават с разработването на необходимите за продължаването на мисията на телескопа модификации, съобщава ИТАР-ТАСС.

През юли миналата година излезе от строя един от жироскопите на Kepler, отговарящи за ориентирането на апарата в пространството. След него се повреди втори жироскоп и телескопът автоматично премина на безопасен режим на работа. Общо апаратът разполага с четири жироскопа. Нормалната работа на три от тях може да осигури функционирането на целия космически апарат.

Проведени в началото на август т.г. изпитания показаха, че повреденият през 2012 г. жироскоп не може да осигури точна ориентация. Опитите да бъде върнат той към работно състояние не се увенчаха с успех. Впрочем телескопът все още може да продължи търсенето на екзопланети, но по друг метод.

Телескопът Kepler, чиято стойност е 600 млн. долара, е изведен в Космоса през март 2009 г. Апаратът е първият астрономически инструмент на НАСА, способен да открива планети с размера на Земята, намиращи се във или около зоната на обитание около своите звезди.

Срокът на неговата мисия беше продължен с четири години през ноември 2012 г. За времето си на работа той е открил над 3000 екзопланети и е потвърдил съществуването на 866 планети около други звезди. Космическият апарат е кръстен на астронома Йохан Кеплер.

Водещи

Най-четени