НАСА събужда телескопа WISE за търсене на астероиди 22.08 | 13:15

Инфрачервеният апарат ще следи за опасни обекти

От Антония Михайлова

НАСА възнамерява да върне орбиталния инфрачервен телескоп WISE към живот, като го събуди от "сън" и го изпрати на нова мисия – търсене на потенциално опасни астероиди.

"Мисията WISE е постигнала всичките си цели, а след продължаването й е издигнала науката още по-нагоре по време на изследването на астероиди.

Сега НАСА планира да продължи този летопис на успеха, което ще разшири нашите възможности по търсене на потенциално опасни астероиди.

Реактивацията на WISE е прекрасен пример как можем да приспособяваме съществуващите възможности на агенцията за постигане на нашите цели", казва зам.-шефът на НАСА по наука Джон Грансфелд.

Космическият телескоп WISE, на стойност 320 млн. долара, е изпратен в Космоса през декември 2009 г. Той приключва основната част от мисията си по съставяне на карта на небето в инфрачервения диапазон през юли 2010 г.

След като свършват запасите му от течен водород, необходим за охлаждане на инфрачервените детектори, НАСА решава да не прекратява проекта и да го пренасочи към изучаване на астероиди и комети. "Топлата" мисия на апарата, наречена NEOWISE, започва през декември 2010 г.

Общо телескопът прави повече от 2,7 млн. снимки и внася в каталога над 560 млн. обекта – от галактики до комети и астероиди. Той открива 34 000 нови астероида, 21 комети и открива над 150 неизвестни по-рано обекти, сближаващи се със Земята (NEO). През февруари 2011 г. голяма част от оборудването на апарата е изключена и телескопът е въведен в спящ режим.

Сега НАСА планира да върне WISE в строя. През септември се планира започването на нова тригодишна мисия, в рамките на която телескопът ще изследва популацията на околоземните астероиди и ще търси потенциално опасни сред тях, а също така ще помогне на учените да решат накъде може да се отправи планирана пилотирана мисия на НАСА, допълва РИА Новости.

Водещи

Най-четени