На границата на човешкото познание 04.10 | 15:34

Трима учени си поделиха Нобеловата награда за физика за откритието си, че разширяването на Вселената се ускорява

От iNews.bg

Трима родени в САЩ учени си поделиха Нобеловата награда за физика за 2011 г., съобщават от Шведската Кралска академия на науките.

Авторитетната организация присъди отличието на американеца Саул Пърлмутер, Брайън Шмит и Адам Рийс за проучванията им на експлодиращите звезди (супернови), с които доказаха нагледно, че разширяването на Вселената се ускорява и галактиките се "разбягват" с все по-голяма скорост.

За откритието си тримата физици ще си поделят наградата от 10 милиона шведски крони или 1,5 млн. долара. Тяхното откритие "е спомогнало за разкриването на тайните на вселената до предели, непознати досега за науката", се казва в изявлението на Нобеловия комитет.

52-годишният Пърлмутер е ръководител на проект, изследващ суперновите в университета "Бъркли" в Калифорния. Брайън Шмит (44 г.) е ръководител на изследователския екип High-z Supernova в Австралийския национален университет в Уестън Крийк. Адам Рийс (42 г.) е професор по астрономия в университета "Джон Хопкинс" и Научния институт към космическия телескоп в Балтимор, в щата Мериленд.

За да достигнат до изненадващото и за самите тях откритие през 1998 г., учените, разделени в два съперничещи си екипа (Пърлмутер срещу Шмит и Рийс), изследвали десетки експлодиращи звезди, разположени в най-далечните кътчета на Вселената.

Те обърнали специално внимание на суперновите от типа Ia. Това са експлодиращи стари компактни звезди, чиято маса е колкото на Слънцето, но размерите им са колкото на Земята. В секундите на взривяването си супернова от тип Ia може да излъчи светлина колкото една цяла галактика.

Двата екипа открили общо 50 отдалечени супернови. Тяхната светлина била по-слаба от очакваната, което било знак, че Вселената се разширява.

От почти век се знае, че Вселената се разширява като последица от Големия взрив преди около 14 млрд. години. Откритието, че това разширяване се ускорява, е удивително както за учените, така и за широката публика. Ако процесът продължи да се ускорява, това неминуемо ще означава, че в един момент след много милиарди години Вселената ще се превърне в необятна ледена пустош от студена материя без звезди и галактики.

Към момента няма задоволително обяснение за ускоряващото се разширяване на Космоса. Астрофизиците смятат, че този процес е задвижван от т.нар. тъмна енергия, чиято същност вероятно е най-голямата загадка за съвременната физика. Единственото, което астрономите със сигурност знаят, е, че тази тъмна енергия заема около 3/4 от обема на позната Вселена.

Водещи

Най-четени