Наши учени направиха хляб, който намалява нивата на холестерола 18.06 | 13:32

Сред разработките на учените от УХТ са и колбаси с антиоксиданти

От Георги Георгиев

България има какво да предложи на света по отношение на храните и храненето. Това доказаха за пореден път специалистите от Пловдивския университет по хранителни технологии (УХТ).

Учените представят редица иновативни разработки като колбаси с включени в състава им антиоксиданти, хляб с пребиотици и сирене, което понижава нивата на холестерола. Към част от разработките вече има проявен интерес от фирми, които желаят да ги пуснат в масово производство.

По думите на доц. Пантелей Денев, заместник-ректор на УХТ, най-сериозен интерес сред производителите предизвикала разработката на малотрайни колбаси, с добавен ликопен.

Ликопенът е силен антиоксидант, който се съдържа в люспите на доматите. Той понижава риска от развитие на рак, служи като естествен оцветител на месото и успешно замества вредните изкуствени добавки.

"Ако една държава, като България или Италия, произвежда много доматено пюре, остатъка - люспите, доматените, преди да бъдат изхвърлени е хубаво да се извлече този ликопен", коментира доц. Денев пред БНТ.

На вкус саламът с антиоксидант ще напомня на този кренвирш с домат. Цената му обаче ще е бъде по-висока от тази на нормалните кренвирши или малко по-висока от стандарт "Стара планина", казва специалистът.

В учебната производствена база студентите прилагат нова технология за производство на хляб с пребиотици, като например инулин. Инулинът се извлича от корените на земната ябълка, популярна като гулия, от пащърнака и цикорията и пречиства токсините в стомашно-чревния тракт.

"Специално за инулина се твърди, че намалява риска от заболеваемост на дебелото черво от рак, колит и други болести на червата", казва доц. Денев.

В Университета са разработили и технология за получаване на млечни продукти, обогатени с Омега-3 и Омега-6 мастни киселини. Скоро в производство ще бъде пуснато сирене, което понижава холестерола.