Нептун се обзаведе с нов спътник 16.07 | 09:37

14-ата поред луна е най-малката около планетата

От Антония Михайлова

Американски учен откри около най-далечната планета в Слънчевата система – Нептун – четиринадесети поред спътник.

Въпреки че Плутон се намира по-далече от Нептун, той беше лишен от статута на планета и беше причислен към категория планети джуджета, която понастоящем носи името "плутоиди". Поради тази причина планетите в Слънчевата система се смятат за осем и последната от тях е газовият гигант Нептун.

НАСА съобщава, че автор на новото откритие е Марк Шоултър от базирания в Калифорния частен изследователски институт SETI. Първоначално тази организация се занимаваше с търсене на извънземен разум.

В резултат на изучаването на над 150 архивни снимки, направени през 2004–2009 г. от космическия телескоп Hubble, Марк Шоултър успял да открие около Нептун неизвестен досега естествен спътник, който е получил обозначението S/2004 N1, съобщава ИТАР-ТАСС.

Според оценките на специалистите на НАСА диаметърът на този астрономически обект е 19 километра. С други думи, става въпрос за най-малкия от 14-те спътника на Нептун. Луната S/2004 N1 извършва едно завъртане около Нептун за около 23 часа.

Новооткритият спътник е около 100 милиона пъти по-тъмен от най-мъждивата звезда, която може да се наблюдава на небосклона. Вероятно по тази причина S/2004 N1 не е забелязан от междупланетната сонда "Вояджър 2", прелетяла покрай Нептун през 1989 г.

981495

Водещи

Най-четени