Нобел за медицина: борба с алергии, рак или глухота 07.10 | 09:43

В Стокхолм стартира седмицата на Нобеловите награди

От Антония Михайлова

Днес, 7 октомври, се открива Нобеловата седмица, вече 112-а поред, в хода на която ще бъдат назовани лауреатите за 2013 година в повечето главни отрасли на научното знание.

По традиция първи ще станат известни имената на лауреатите в областта на медицината. Победителите в тази номинация, според завещанието на Алфред Нобел, ще бъдат избрани от Каролинския институт в Стокхолм – един от водещите образователни и научни медицински центрове в света, основан през 1810 година.

Нобеловите комитети до последно не съобщават нищо нито за самите претенденти за награди, нито за тези, които са ги издигнали, затова експертите само гадаят. Тази година сред фаворитите се назовават Ингеборг Хохмайер от Германия, австралиецът Грем Кларк и американецът Блейк Уилсън. Техните работи са помогнали да се създаде кохлеарният имплант, който е върнал слуха на повече от 200 000 души на планетата.

Комитетът ще може да отбележи изследванията на учените за причините за възникването на различни генетични заболявания, включително ракови тумори. Както е известно, в областта на т.нар. епигенетика работят Адрианд Берд, израелците Хаим Седар и Аарон Разин, американецът Дейвид Елис.

На награда могат да разчитат също немецът Франц-Улрих Хартл и американецът Артър Хорвич. Те изучават как белтъците се "подреждат" в триизмерна пространствена структура. Грешки в тази структура често водят до болест на Алцхаймер или различни алергии.

Напомняме, че лауреати на Нобелова награда за 2012 г. в областта на медицината станаха японецът Шиния Яманака и британецът Джон Гърдън, открили процеса на препрограмиране на възрастни клетки в стволови.

А Нобеловата седмица в Стокхолм продължава. На 8 октомври ще бъде обявено решението на Комитета по физика, на 9 октомври – по химия. На 11 октомври в Осло ще бъде назован лауреатът на Нобелова награда за мир.

След това, на 14 октомври, ще бъде определен носителят на Наградата за икономически науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел, учредена през 1968 г.

Традиционно все още не е известно кога ще бъде присъдена награда за литература. Обикновено това става в един от четвъртъците на октомври.

Водещи

Най-четени