Нов метод за борба с хроничната болка 06.06 | 16:10

Откриха пептид, който блокира пътя на болката, без да води до сериозните странични ефекти на познатите лекарства

От Георги Георгиев

Изследователи от медицинското университетско училище по медицина в Индиа, откриха вид пептид, който ефективно прекъсва пътищата на хроничната болка, информира Medical Express.

За разлика от сегашните форми на лечение, терапията с пептида CBD3 не предизвиква негативните последици като намалена моторна координация, загуба на паметта или депресия, се посочва още в статията, публикувана Nature Medicine.

Към момента CBD3 е бил изпробван върху мишки с цел да се намеси в сигналите, които управляват калциевите канали в невроните, оказали се отговорни както за краткотрайните, така и за хроничните пристъпи на болка.

Силата на новооткрития пептид се оказала в способността му успешно да блокира сигналите за болка CBD3 без да спира общия приток на калций в организма. Този ефект е важен, тъй като правилното снабдяване с този минерал регулира сърдечния ритъм и други жизненоважни функции в човешките органи.

Освен че са ефективни, бъдещите медикаменти, базирани на пептида, може да се окажат и по-безопасни от сега използваните пристрастяващи аналгетици, коментират изследователите.

Водещи

Най-четени