Нов метод за измерване на замърсителите в стайния въздух 18.03 | 15:25

Технологията измерва по-точно нивата на опасните летливи вещества, изпускани от различни материали в помещенията

От Георги Георгиев

Учени от американския национален институт по стандарти и технологии (NIST) и Virginia Tech са разработили обещаващ нов подход за проверка на точността на измерванията на замърсителите на въздуха в стаите, пише ScienceDaily.com.

Инструментът за търсене на летливи органични съединения (VOC) в референтните въздушни проби ще бъде от голяма полза за тестващите качеството на въздуха в помещенията. От него ще се възползват и производителите на бои, подови настилки, почистващи препарати и различни строителни материали, които изпускат опасните вещества.

Резултатите сочат, че прототипните тестове на Virginia Tech са успели да натрупат по-точни измервания от сега използваните по-скъпи и времеемки интерлабораторни методи.

Летливите органични съединения са важна съставка в бои, лепила, мебели и много други вътрешни продукти. Нивата на някои летливи вещества във въздуха на помещенията понякога са от два до пет пъти по-високи от тези на октрито, сочи проучване на щатската агенция за опазване на околната среда . Продължителното им вдишван може да причини развитието на различни заболявания, намалена работоспособност и да доведат до по-големи енергийни разходи за вентилиране на въздуха в помещенията.

Изследователите заключили, че новите прототипни тестове могат да намалят значително разликите в резултатите, давани от различните лаборатории до по-малко от 10 % от взетите методи, което е много по-ефективен метод от сега използваните.

Водещи

Най-четени