Ново лечение на СПИН? 13.02 | 17:10

Нова молекула може да се движи по ДНК „стълбата“ и евентуално да открива проблемни участъци

От Георги Георгиев

Химици от Тексаския университет в Остин са синтезирали молекула, която е толкова добра във вграждането си в двойната спирала на ДНК, че може да остане там до 16 дни, преди да бъде отхвърлена. С нея учените постигат своеобразен рекорд – до момента никоя молекула, създадена от човека, не е била толкова "упорита".

Изследването може да се окаже важна стъпка към създаването на лекарства, които да "преследват" и променят директно опасните видове ДНК, щом ги открият. Подобни лекарства могат да доведат до революционни резултати в лечението на генетични заболявания, злокачествени тумори или ретровируси. Един от тях е вируса ХИВ, който вгражда вирусна ДНК директно в ДНК-то на клетките.

"Ако възприемате ДНК като спираловидна стълба, си представете как поставяте върху нея нещо, което се приплъзва между стъпалата ѝ, подобно на змия. Това е, което нашата молекула прави", обяснява Брент Айверсън, професор по химия и ръководител на проекта към Университета в Остин. Самата молекула може да се движи напред-назад по "стълбата" и така я обхожда.

Основната цел на учените е посредством новата молекула да успеят да включват и изключват определени поредици от опасни за клетката гени. Така например една от целите им е да проследят къде точно в хромозомата се крие вирусът ХИВ и след това да успеят да го изключат. Към момента коварният вирус се третира на много по-късен етап с помощта на лекарства като протеазни инхибитори. Те обаче не премахват опасната вирусна ДНК.

Айверсън обаче предупреждава, че трябва да се преодолеят още редица препятствия, преди подобно генетично лечение да стане възможно.

Най-четени