Новото космическо око на НАСА 17.04 | 10:04

Инфрачервена камера монтирана върху космически телескоп ще ни предупреждава, ако към нас се насочи опасен астероид

От Георги Георгиев

Американската космическа агенция НАСА тества успешно нов инфрачервен сензор, който в бъдеще може да известява Земята за приближаващ я потенциално опасен астероид.

Астероидите и кометите, които се приближат на разстояние в рамките на 45 млн. километра до Земята в даден момент по време на пътя ѝ около Слънцето, не излъчват видима светлина, а само я отразяват.

Самият тест е оценил производителността на т.нар. "Камера за наблюдение на близки до Земята обекти" (Near Earth Object Camera или съкратено NEOCam) в среда, която имитира условията в дълбокия космос.

Според инженерите на НАСА NEOCam е ключовият инструмент за изграждането на бъдещия космически телескоп, който ще бди за опасни астероиди. Наред с това сензорът може да се окаже жизненоважен компонент за откриване на астероид, който да бъде преместен в близост до Земята и съответно - изследван от астронавтите.

884218

Снимка: Teledyne Imaging Sensors

 

Един малък, но светъл астероид може да изглежда с размерите на голямо, но по-тъмно парче скала, когато бъде погледнато през оптичен телескоп. В резултат събраните по този начин данни може да се окажат опасно заблуждаващи.

За разлика от оптичните телескопи един бъдещ космически апарат, улавящ инфрачервената светлина (топлината), излъчвана от астероидите, може да даде много по-точна преценка за техните размери и форма, смятат специалистите на НАСА.

Водещи

Най-четени