Откриха "супер" бактерия, която почти не се храни 10.11 | 13:18

Тя се е появила в стерилни помещения на НАСА и ЕКА

От Цанка Донкова

Непознат вид бактерия, която почти не се храни, беше открит в стерилни помещения на НАСА, където строят космическите апарати, съобщи в. Daily Telegraph.

Тези помещения се поддържат изключително сухи, чистят ги с химикали, включително и белина, а налягането на въздуха е отрицателно, именно за да са неблагоприятни за всякакви форми на живот. Влизащите в тях носят специално облекло, всичко се обработва с ултравиолетова светлина и топлина.

НАСА обаче откри там издръжлива непозната бактерия, която може да живее в толкова враждебна среда. Тя е намерена в две отделни стерилни помещения - едното във Флорида, където беше построен марсианският спускаем космически апарат "Феникс", а другото в Куро, Френска Гвиана, където има база на Европейската космическа агенция.

Бактерията Tersicoccus phoenicis e толкова необичайна, че е класифицирана не само като нов вид, но и като нов род. Тя е с размер 1 микрометър, допълва БТА.

"Тази бактерия живее почти без храна - каза Параг Ваишампаян, микробиолог от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА. - Искаме да изучим по-добре тези организми, защото със способността си да живеят в стерилни помещения може да оцелеят и на космически апарат. Същите бактерии може да живеят в пръстта пред сградата със стерилното помещение, но там не ги откриваме, защото има толкова много други организми"

Водещи

Най-четени