Откриха "таткото" на Челябинския метеорит 31.07 | 16:19

Според испански астрономи метеоритът, паднал в Челябинск, е възникнал относително неотдавна - преди 20-40 хиляди години в резултат на разпадането на голям астероид

От Кремена Бедерева

Испански астрономи от университета "Комплутенсе" са на мнение, че метеоритът, паднал в Челябинск, е възникнал относително неотдавна - преди 20-40 хиляди години в резултат на разпадането на голям астероид.

Най-вероятното родителско тяло за челябинския суперболид е астероидът 2011 EO40, съобщи РИА "Новости", като се позова на статия, която ще бъде публикувана в сп. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Според изчисленията на учените масата на космическото тяло преди взрива е била около 10 000 тона, а размерът му - около 17 метра. При анализа на фрагментите е установено, че челябинският метеорит се отнася към класа на обикновените хондрити. Изчисления на орбитата на челябинския метеорит преди падането са правени от чешки, колумбийски и много други астрономи.

Те показват, че той се отнася към астероидите от главния пояс, чиито орбити се намират между тези на Марс и Юпитер и е от семейството на Аполон, чиито членове периодично пресичат орбитата на Земята. Испанските учени Карлос и Раул де ла Флуенте Маркос са анализирали предишните изчисления, направили са и собствени.

Те предполагат, че челябинският метеорит е възникнал неотдавна - преди 20-40 хиляди години в резултат на разпадането на голям астероид. Като най-вероятен "татко" те посочват астероида 2011 EO40, допълва БТА.

Орбитите на тези обекти, които са възникнали при разпадане, достатъчно силно се променят под действието не само на Луната и Земята, но и на Венера, Марс и Церера. При тези условия това семейство не може да бъде по-старо от 20-40 хиляди години, се твърди в статията на испанските учени.

Водещи

Най-четени