Планета се люлее като кораб в бурно море 05.02 | 10:10

Небесното тяло е откритие на телескопа "Кеплер"

От Антония Михайлова

Телескопът "Кеплер" е открил планета, чиято ос на въртене променя наклона си десетки пъти по-бързо, отколкото тази на Земята, се казва в съобщение на НАСА.

Планетата Kepler-413b е разположена на 2300 светлинни години от нас в съзвездие Лебед. Това е гигантски газов гигант с маса, 65 пъти по-голяма от земната. Небесното тяло се върти около тясна двойка от оранжево и червено джудже и се намира толкова близо до своите звезди, че на нейната повърхност не може да съществува вода. Планетата прави пълен кръг за 66 дни.

Оста на въртене на Kepler-413b постоянно се люлее и може да се изменя с 30 градуса за 11 години. За сравнение – наклонът на земната ос се променя с 23,5 градуса за 26 000 години. Плоскостта на орбитата на планетата също постоянно се люшка нагоре-надолу и се отклонява от плоскостта на орбитата на звездната двойка с 2,5 градуса.

Според учените следващия път планетата може да се появи в полезрението на телескопа не по-рано от 2020 година, тъй като поради изместването на орбитата тя далеч невинаги преминава пред звездите от гледна точка на земния наблюдател.

Астрономите засега не могат да обяснят наклона на орбитата на Kepler-413b. Учените смятат, че в тази система има други небесни тела, които влияят на орбитата на планетата, допълва РИА Новости.

1183147

Най-четени