Поглед в бъдещето - нанотехнологиите 16.12 | 09:15

Водещи български специалисти в областта на нанотехнологиите се събраха на еднодневен форум в БАН

От Георги Георгиев

Водещи български специалисти в областта на нанотехнологиите се събраха на еднодневна кръгла маса в Българската академия на науките (БАН), проведена под наслов "Нанотехнологиите и новите възможности за технологични ниши". На нея учените изнесоха доклади и дискутираха последните достижения в тази бързо развиваща се област*.

Форумът се проведе под егидата на председателя на БАН акад. Никола Съботинов и посланика на САЩ у нас Джеймс Уорлик. Организатор на събитието беше Консултативният научен съвет "Нанонауки, нови материали и технологии" към Академията.

"България има богати традиции в областта на математиката, точните науки и инженерството. Българската академия на науките винаги е била водеща институция в тези области не само в България, но и по света", заяви по време на встъпителната си реч посланик Уорлик.

"Това, което искаме да видим днес, е създаването на ползотворно сътрудничество между българските и американските учени, както и между научните институти и лаборатории на двете държави", каза още американският посланик.

По отношение на нанотехнологиите Уорлик заяви, че в САЩ вярват, че те са една от най-важните области в развитието на науката. "Нека мероприятия като проведеното днес в БАН да служат като платформа за стартирането на това ползотворно сътрудничество между двете държави", пожела посланик Уорлик.

В България организирана дейност в областта на нанотехнологиите съществува от 1998 г., когато се създава Национален експертен съвет по нанотехнологии и Национален център по нанотехнологии. Днес Академията отделя значително място на тази област като водещо научно направление, а много от институтите на БАН имат отношение към тази материя. Това каза акад. Съботинов по време на уводните си думи.

Инициативата е във връзка с националните приоритети, обосновани от Националната стратегия за развитие на научните изследвания 2020, приета през юли тази година.

_____________________________________

*Повече за самите доклади, изнесени по време на форума, очаквайте през следващите дни

Най-четени