Полицаите на бъдещето – снабдени със „суперръце“ 01.06 | 15:59

С електрошоковите ръкавици BodyGuard, полицаите и надзирателите ще могат да нанасят удари с напрежение 500 хиляди волта!

От Георги Георгиев

За полицаите и надзирателите в затворите, отразяване на атаки и обезвреждането на нападатели винаги е било животозастрашаваща ситуация. В бъдеще обаче пазителите на реда ще могат да се чувстват далеч по-спокойни срещу престъпниците благодарение на електрошоковата защитна ръкавица Bodyguard, пише popsci.com.

Екипиран с високоволтов електрошок, видеокамера, лазерен мерник и фенерче, бронираният ръкав има за цел да предпази полицаите от нападения. Bodyguard е създадено от Дейвид Браун – холивудски оператор, редактор и продуцент. Сред феновете на новото изобретение е и актьорът Кевин Костнър, който е инвестирал в неговото създаване.

Браун е разработил концепцията за устройството една вечер през 2004 г., когато заедно с приятели обсъждал смъртоносно нападение на планински лъв срещу човек. Тогава той се замислил, че ако в момента на нападението човек е въоръжен с нож или друго ръкопашно оръжие, е много вероятно да го изпусне. Така Браун решил да изобрети уред, който може да се използва инстинктивно за при самозащита.

Седем години по-късно и след създаването на 30 прототипа, Браун представи първата официална демо версия на модела. Ръкавицата, направена от "дишаща" материя, тежи по-малко от 1,3 кг. е обвита в здрава черупка, стигаща до лакътя.

Електрошокът се привежда в готовност с отварянето на щифт, а друг бутон в дланта го активира. Благодарение четирите електрода върху китката ръкавицата генерира ток с напрежение от 500 хиляди волта, което е напълно достатъчно, за да разтърси сериозно противника.

Сред хитрите BodyGuard на ръката е и вградената видеокамера, с която полицаят ще записва нарушители, оказващи съпротива. Знаейки че са снимани, и че един ден записът ще бъде използван срещу тях в съда, престъпниците ще бъдат много по-склонни да сътрудничат, смята Браун.

Освен сегашните екстри, бъдещите версии на ръката може да включват сензори за опасни химикали и наркотици, системи за симултантен превод, както и биометрични сензори, обяснява създателят на суперръкавицата. 

В първите бройки от новото оръжие ще бъдат изпробвани от полицията в Лос Анджелис по късно през тази година. Цената на BodyGuard все още е неизвестна.

Водещи

Най-четени