Помогнете да се намери Моби Дик 21.02 | 11:16

Астрономите загубиха астероида 2000 EM26

От Антония Михайлова

Учените имат нужда от помощ в повторното откриване на голям астероид, който се загубил в Космоса преди 14 години.

Изследователите от Slooh се опитаха да заснемат астероида 2000 EM26, по прозвище Моби Дик, на 18 февруари, когато той кротко си прелетял на 3,4 млн. километра от нашата планета. За сравнение Луната се върти около Земята на средно разстояние 384 500 км.

Но усилията се оказали напразни – астрономите нямат някои ключови детайли по орбитата на астероида, сближаващ се със Земята. Въпреки желанието да излъчват пряко прелитането му, изследователите го загубили в небесните простори. Изследователите от Slooh сега призовават обществеността да запълни тези пропуски за Моби Дик, който никой не е виждал от 14 март 2000 година – само девет дни след неговото откриване.

"Призоваваме астрономите любители за търсенето на този астероид и като награда ще публикуваме постиженията им на нашия сайт", казва генералният директор на Slooh Майкъл Паолучи.

Околоземният астероид е с диаметър около 270 метра. Небесното тяло 2000 EM26 не представлява риск за Земята, но неговата загубена следа само подчертава уязвимостта на нашата планета към удари от космически камъни, съобщават учените от Slooh.

"Не е достатъчно да се откриват тези околоземни обекти. Както вече видяхме с 2000 EM26, всички усилия, които са хвърлени за тяхното откриване, са безполезни, ако няма следващи наблюдения, за да определят техните орбити в бъдеще", добавя и директорът на обсерваторията Пол Кокс. "Трябва не само да ги откриваме, преди те да открият нас, но и внимателно да ги следим."

Водещи

Най-четени