Потапят поредния кораб "Прогрес", заменя го нов 24.07 | 10:32

Още на 28 юли новият руски кораб "Прогрес М-20М" ще замени потопения

От Антония Михайлова

Космическият товарен кораб "Прогресс М-18М", който се намира в състава на Международната космическа станция, ще бъде отделен от МКС на 26 юли, петък.

Същия ден той ще бъде изведен от орбита и потопен в Тихия океан, съобщава РИА Новости, като цитира Центъра за управление на полети.

"Отделянето е предвидено за петък, 26 юли, в 0:41 ч. московско време (1:41 българско). Включването на двигателите на кораба за забавяне и неговото излизане от орбита са планирани за същия ден, в 4:42 ч., след което той ще бъде потопен в Тихия океан", казват от ЦУП.

Така, след отделянето на "Прогрес М-18М" в състава на МКС два дни няма да има нито един руски товарен кораб, но към станцията е прикачен европейският товарен кораб ATV-4 "Алберт Айнщайн".

Още на 28 юли новият руски кораб Прогрес М-20М" ще замени потопения. Стартът му е предвиден за неделя, в 0:46 московско време от космодрума "Байконур" с ракета носител "Союз-У". Стиковането му с МКС ще стане същия ден, в 6:27 московско време.

"Прогресс М-20М" ще лети към МКС по кратката шестчасова схема вместо обичайните два дни. Тя е тествана първо върху товарните кораби, за да се изпробва след това и при полета на пилотирани кораби "Союз". Досега вече два "Союз"-а са летели успешно до МКС по кратката схема.

Водещи

Най-четени