Пращаме селфита на извънземните 12.05 | 11:45

Криптиран сигнал с портрети на земляни ще лети във Вселената със скоростта на светлината

От Антония Михайлова

Европейската космическа агенция възнамерява да изпрати в Космоса своеобразно послание, включващо селфита на земляни. Не е изключено рано или късно сигналът да бъде прехванат от извънземни.

Както пише The Daily Mail, европейците още през януари започнали да изпращат на адреса на агенцията множество собствени снимки и видеа, направени с протегната ръка от мобилния телефон.

Очаква се шифрованият сигнал с десет отбрани селфита с общ обем 35 МВ да бъде изпратен на 15 май от станцията за проследяване, разположена в Испания. Станцията се използва за обмяна на информация с цяла редица европейски космически кораби. В експеримента ще участват и група студенти от севилския Колеж за държавен надзор, поканени от космическата агенция.

Според изчисленията на учените, движейки се със скоростта на светлината, сигналът трябва да стигне орбитата на Луната за една секунда. След четири часа той ще стигне Нептун, а след около десет месеца – облака от комети, заобикалящ Слънчевата система. До края на Млечния път сигналът трябва да стигне след 20 000 години, а границите на обозримото пространство на галактиката – след 13,8 млн. години.

Изпращането на сигнала е посветено на "пробуждането" на испанския космически кораб "Розета", който в продължение на 31 месеца е пребивавал в спящо състояние. Сега сондата се отправя към кометата 67P/Чюрюмов-Герасименко, която трябва да изучи.

Наскоро американският астронавт Стивън Суонсън качи в Instаgram първото селфи, направено в Космоса. Самоснимката се е получила доста успешна: усмихващият се астронавт гледа в камерата на смартфона, а зад гърба му се вижда син океан.

Водещи

Най-четени