Препрограмираха клетки в неврони 27.03 | 16:13

Кожни и шванови клетки могат директно да се препрограмират в неврони в мозъка

От Кремена Бедерева

Шведски учени, които работят в областта на клетъчната терапия, оповостиха, че е възможно клетки да бъдат директно препрограмирани в неврони в мозъка, съобщи Science Daily.

Преди две години учени от университета в Лунд препрограмираха човешки кожни клетки в произвеждащи допамин неврони, без да прибягват до стволови клетки, допълва БТА. Сега същите учени стигнаха още по-далеч, след като разкриха, че кожни и шванови клетки могат директно да се препрограмират в неврони в мозъка.

Получените резултати откриват пътища за алтернативи на клетъчните транспланти в бъдеще, които трябва да преодолеят различни препятствия, като трудното приемане на чужди клетки от мозъка и риска от развитие на тумори, заяви Малин Пармар от екипа.

В рамките на изследването гени, които били модифицирани, за да се активират и дезактивират с помощта на лекарства, били вкарани в шванови клетки. След като изследователите присадили човешки клетки в мозъците на плъхове, гените били активирани чрез лекарства в питейната им вода и в резултат клетките започнали да се трансформират в неврони.

Разработваме технология, която ще може да се използва за създаване на неврони, които да заменят увредените, поясни Пармар.

Водещи

Най-четени