Престаряла звезда се оказа досущ като Слънцето 30.08 | 08:10

Да, там може да има планети, подобни на Земята

От Антония Михайлова

Бразилски астрономи изучиха състава на звезда в съзвездието Козирог и откриха, че тя е много точен двойник на Слънцето, но е по-стара от нашата звезда с 4 млрд. години, се казва в статия, публикувана в Astrophysical Journal Letters.

Хорхе Мелендес от университета в Сао Пауло (Бразилия) и колегите му с помощта на Very Large Telescope в Европейската южна обсерватория са изучавали две звезди, подобни на Слънцето – 18 Скорпион, на възраст 2,9 млрд. години, и HIP 102152 в съзвездието Козирог, на 8,2 млрд. г.

Учените силно се заинтересували от по-възрастната звезда, тъй като по нея може да се съди какво бъдеще очаква Слънцето, в частност какво се случва с лития в звездата при нейното стареене.

Наблюденията на Мелендес и колегите му оказали, че звездите, подобни на Слънцето, с възрастта губят лития си.

"Открихме, че на HIP 102152 литият е много малко. Това за първи път ясно доказва, че по-старите слънчеви двойници наистина имат по-малки запаси на литий от Слънцето или негови по-млади двойници. Сега можем да сме сигурни, че литият в звездите по някакъв начин се разрушава със стареенето и че съдържанието на литий на Слънцето е нормално за неговата възраст", пояснява Талаванда Монро от университета в Сао Пауло, съавтор на изследването.

Накрая изследването на астрономите показало, че по своя химичен състав HIP 102152 не се отличава много от други "близнаци" на Слънцето, но е най-близкият до нашата звезда двойник. И в Слънцето, и в HIP 102152 не достигат вещества, които са в изобилие в метеоритите и на Земята. От това учените правят извод, че около HIP 102152 може да се въртят планети, подобни на Земята, за чието формиране е отишло веществото, което иначе би попаднало на звездата.

Водещи

Най-четени