Ричард Брансън обеща да стане първият космонавт на собствения си кораб 04.11 | 09:55

Милиардерът и собственик на Virgin Group обеща да продължи програмата на SpaceShipTwo

От Антония Михайлова

Основателят на корпорацията Virgin Group сър Ричард Брансън заяви пред CNN, че възнамерява да стане първият човек, който ще се отправи в Космоса на кораб, разработен от собствената му компания.

"Никога не бих приканвал други да участват в полет на Virgin Galactic, ако не го смятам достатъчно безопасен за себе си", отбелязва милиардерът.

По думите на Брансън, независимо от катастрофата на кораба SpaceShipTwo, инвеститорите както преди оказват подкрепа на програмата. "Те искат да видят какво ще бъде после, искат да покажат своята подкрепа", отбелязва той.

Суборбиталният кораб SpaceShipTwo се разби на 31 октомври по време на изпитателен полет над пустинята Мохаве в Южна Калифорния. Един от пилотите – 43-годишният Питър Сиболд, успя да катапултира, но беше ранен тежко, а вторият – 39-годишният Майкъл Олсбъри, загина.

Ричард Брансън обеща стриктно да разследва причините за аварията на SpaceShipTwo. При това той изрази увереност, че реализацията на програмата ще бъде продължена. Компанията Virgin Galactic в бъдеще възнамерява да организира туристически суборбитални полети и пускането на малки изкуствени спътници.

Водещи

Най-четени