Роди се първото бебе след присаждане на яйчникова тъкан 17.04 | 14:51

Стерилна французойка стана майка, благодарение на лекарска процедура

От Кремена Бедерева

Чудеса се случват навсякъде по света, а ето го и поредното доказателство - стерилна французойка стана майка, благодарение на лекарска процедура.

Карин Тирио е лекувана дълго и неуспешно от рядък синдром, наречен синдром на Търнър, който поразява работата на яйчниците. Поради него тя няма яйчници.

Белгийският професор Жак Доне е виновникът за прекрасния финал на тази история. Той извършва трансплантацията на яйчникова тъкан, първа по рода си в Европа. Яйчниковата тъкан е дарена от близначката на майката, която също страда от същия синдром, но има нормални яйчници и вече е родила две деца.

Няколко месеца след трансплантацията през август 2009 г. пациентката получава нормален цикъл, а в последствие забременява естествено. Заради състоянието на 39-годишната майка, бременността е рискова и е следена отблизо от френски лекари.

Девет месеца по-късно е на лице удивителният резултат. Малката Виктория, родена по напълно естествен път, която е първото бебе, заченато след трансплантация на яйчникова тъкан, предадоха от БТА.

Виктория е бебе - чудо, тя е символът на надеждите на хиляди жени по света.

Водещи

Най-четени