Руски учени достигнаха до водите на антарктическото езеро Восток 11.01 | 13:32

Очакват се големи научни открития от анализа на езерото, останало изолирано в продължение на милиони години

От Георги Георгиев

Руски учени са успели да получат образи от водата в реликтовото подледно езеро Восток в Антарктида, което в продължение на милиони години е било изолирано от външния свят. Специалистите извадиха образците през февруари миналата година, съобщи РИА  "Новости".

От анализата вода, скрита под 4-километровия антарктически лед, специалистите очакват големи научни открития. Пробите са били взети на дълбочина 3406 метра. Ледът в пробите се е образувал в резултат на попадането на вода от езерото в сондата в следствие на пробивните работи в началото на 2012 г.

Специалистите вече са започнали изследвания за определяне на състава на леда. Извършват се газови, изотопни и биологични анализи. Учените се надяват да разберат какъв е бил съставът на атмосферата на Земята преди около 500 милиона години, а също как се е образувала Антарктида.

Ако в пробите от езерото Восток бъдат открити живи организми, учените вече напълно обосновано ще могат да твърдят, че може да съществуват извънземни форми на живот. Например живот може да има на един от спътниците на Юпитер - Европа, на който под дебел лед е скрито цяло море, предаде Интерфак, цитирана от БРА.

Скритото под дебели лед на Антарктида езеро Восток е най-голямото от 370 подледни езера на Седмия континет. Площта му е 15 000 квадратни километра, а дълбочината му надхвърля 1200 метра.

Руски изследователски екип успя да достигне мистериозното езеро Восток след близо 30 години упорита работа. Сондажи в района на станцията Восток започнаха през 70-те години на миналия век, когато дори не е се е знаело, че водоемът съществува. Първоначалната цел на учените са били палеоклиматични изследвания.

Езерото Восток е открито през 1996 г. През 1998 г. сондирането е спряно до разработването на нови технологии, предотвратяващи замърсяването на водите на уникалното езеро. През 2006 г., след 8-годишно прекъсване, сондирането започва отново.

Водещи

Най-четени