Сензор за дъх предсказва пристъпи на астма ден по-рано 11.02 | 14:43

Портативното устройство ще бъде особено полезно за астматици с непредсказуеми и чести пристъпи

От Георги Георгиев

Портативен сензор за дъх може да предупреди астматиците за поредния пристъп до 24 часа по-рано и така да им остави достатъчно време адекватна реакция, пише в последния си брой сп. NewScientist.

Разработеното от Siemens устройство, измерва издайническото покачване на азотния окис (NO) в дъха на астматиците. Наличието на това съединение може да бъде сигнал за началото на възпаление на бронхиалните тръби. Ако огнището на възпаление не бъде овладяно навреме, то ще да намали потока на кислород към бронхите и така ще отключи поредния астматичен пристъп.

Сензорът може да установи наличието количества на NO в дъха от порядъка на 1 на милион части. Колкото по-високи са нивата на съединението, толкова по-тежък ще бъде пристъпът.

Устройството действа по следния начин: Когато болният издиша в мундщука, въздухът от дробовете минава през филтър от калиев перманганат, който окислява допълнително молекулите на азотния окис и ги превръща в азотен диоксид (NO2).

След това въздухът минава през филм съдържащ химикала фталоцианин, който захваща NO2.,Попаднали върху този слой, молекулите създават електрическо напрежение, което бива отбелязано от датчик. Силата на отчетеното напрежение зависи от количеството азотен двуокис, попаднал върху фталоцианина.

Новият портативен сензор ще бъде особено подходящ за астматици с нестабилна астма, които често имат неочаквани атаки и трябва непрекъснато да следят състоянието си, смятат учените.

Водещи

Най-четени