Слънчево затъмнение засне Сuriosity на Марс 30.08 | 14:29

Това се случва за първи път

От Антония Михайлова

Марсоходът Curiosity за първи път засне слънчево затъмнение на Марс – то е наблюдавано, когато спътникът на планетата Фобос преминал точно през центъра на слънчевия диск, съобщава Лабораторията за реактивно движение на НАСА.

Серията от снимки на затъмнението е направена с камерата Mastcam на 17 август, на 359-ия сол (така се нарича марсианският ден) от работата на Curiosity на Червената планета.

Тъй като видимият размер на Фобос в марсианското небе е значително по-малък от видимия размер на слънчевия диск, на Марс няма пълни слънчеви затъмнения – марсианската луна просто не може да закрие Слънцето изцяло.

Максималното, на което е способен Фобос, е пръстеновидно затъмнение, при което около тъмния спътник се вижда ярка слънчева ивица.

"Това е максималното приближаване до пълното слънчево затъмнение, което можете да получите на Марс", отбелязва Марк Лемън от Тексаския университет A&M, един от операторите на камерата Mastcam.

Наблюденията на марсианските луни от борда на ма Curiosity и Opportunity ще помогнат на учените да определят техните орбити. По-рано специалистите на НАСА публикуваха снимки на частични слънчеви затъмнения, направени от марсоходите, но сегашната фотосесия е най-добрата от всички, отбелязва РИА Новости.

Водещи

Най-четени