Соларен панел на покрива произвежда вода 17.04 | 14:32

Съоръжоението събира 3 литра за половин денонощие

От iNews.bg

Американски учени разработиха соларен панел, който след монтиране върху покрива произвежда вода, като я улавя от въздуха, пише в. "Дейли мейл". Устройството използва специална структура от метало-органични вещества, като неговият прототип успя да събере около 3 литра вода за 12 часа работа. Този резултат беше постигнат при 30 процентова влажност на въздуха.  

В панела са вложени прахообразни метало-органични кристали, компресирани между слънчевия абсорбатор и плочата за конденз в открита камера. Когато околният въздух минава през порьозните кристали, водните молекули се прикрепят към вътрешните повърхности. Слънчевата светлина загрява кристалите и насочва молекулите към плочата за конденз, която се охлажда от околния въздух. Получената по този начин вода се събира в резервоар.  

Разработката е дело на екип от Масачузетския технологичен институт, ръководен от проф. Омар Яги. Той е изобретателят на метално-органичните структури, в които се използват метали като алуминий и магнезий в комбинация с органични молекули. Тази структура е много порьозна и по този начин задържа големи количества течности.

Водещи

Най-четени