Спасителните роботи стават все по-съвършени 15.03 | 15:34

Новите „приятелски настроени“ роботи ще бъдат базирани на поведенчески проучвания

От Георги Георгиев

Освен с разум ние хората сме надарени и със социални умения, които винаги използваме, независимо дали става въпрос за общуване с хора или машини, казват специалистите Клифърт Нас и Томас Сторк от университета Станфор, които изучават социалните аспекти на технологиите.

Клифърт Нас е посветил голяма част от живота си на изучаване на социалното поведение на хората при контакт с технологиите. Така проучване от далечната 1993 г. показало, че хората несъзнателно използват социални правила, когато общуват с машини. Резултатите показали, че те се отнасяли много по-добре със собствения си компютър, отколкото с чуждите.

Този тип проучвания довели до съдрудничество на Нас със специалиста по роботика от университета в А&M в Тексас Робин Мърфи. Сега двамата разработват модел на спасителен робот, който де е приятелски настроен към жертвите и да реагира адекватно на емоциите им.

Поведението на спасителните роботи при комуникацията им със затрупани жертви е голям проблем, споделят учените, тъй като те често биват възприемани като зловещи безчувствени създания, които няма как да помогнат на затрупания.

Днешните роботи не осъществяват очен контакт, а гласът им е механично равен. Когато се приближат прекалено много до хората, те нарушават личното им пространство, което също може да подразни и без това стресираните жертви.

В тригодишния проект учените се стремят да разработят модели, които ще бъдат по-полезни на служителите на реда при кризи с взимане на заложници както и при бедствия и аварии в които има затрупани хора. Освен това роботите на бъдещето ще могат да погрижат за здравето на пострадалите като им окажат първа помощ, прогнозират специалистите, цитирани от от PhysOrg.com.

Един от сега разработваните с подкрепата на Microsoft проекти има за цел да създаде мултимедийна прикачена "глава" към роботите. Устройството е наречено"приятел на оцеляващия" (survivor buddy). То може да бъде поставено върху всеки традиционен спасителен робот и да служи като интерфейс между затрупаните жертви и останалата част от света за повече от 10 часа.

Компанията за компютърна анимация Pixar, създала анимационните хитове "Wall-E" и "Up", е проявила желание да помогне при разработването на движенията на "главата".Освен видеоконферентна връзка устройството позволява и слушането на музика и гледането на телевизия, както и други функции, които да го направят по-малко зловещо и да разсеят жертвите по време на чакането.

Сред подобренията, които бъдещите спасителни роботи ще притежават е и тяхното подходящо осветяване, което ще ги направи различими в абсолютен мрак и по-малко плашещи.

Водещи

Най-четени