Супербуря показа "дъното" на атмосферата на Сатурн 04.09 | 16:24

От Антония Михайлова

Сондата "Касини" видя как свръхмощен ураган на Сатурн повдига в горните слоеве на атмосферата огромно количество вода и амоняк.

Това за първи път позволило на учените да проверят хипотезите си за състава на различните слоеве от атмосферата на планетата, се казва в статия, публикувана в сп. Icarus.

Около веднъж на 30 години, което се равнява на една сатурнианска година, астрономите наблюдават появата на гигантски урагани на Сатурн. Последният от тях (и шести в историята на наблюденията) е фиксиран през 2010 година, когато дори астрономи любители успели да видят на диска на планетата гигантско бяло петно с размери 15 000 километра – следа от ураган.

Сондата "Касини", която работи на орбита около Сатурн от 2004 година, е успяла да установи серия изменения в Голямото бяло петно с помощта на спектрометъра VIMS и да определи неговия състав.

"Това е многокомпонентен аерозол, който се състои основно от амонячен лед и воден лед. Третият по значимост компонент вероятно е амониев хидросулфид. Според моделирането най-вероятният състав е 55% амонячен лед, 22% – воден, и 23% амониев хидросулфид", казват в статия Лоуренс Сромовски от университета в Уисконсин-Медисън и колегите му.

Според учените тези вещества са били повдигнати от урагана от долните слоеве на атмосферата на Сатурн, които са недостъпни за наблюдения поради плътната облачна покривка отгоре. По време на урагана скоростта на вертикалните потоци въздух на Сатурн може да достигне 480 км в час и те получават възможност да "пробият" плътните облаци и да излязат на "повърхността".

Преди учените смятаха, че атмосферата на Сатурн прилича на сандвич, състоящ се от слой водна пара на дълбочина около 200 километра под външния слой облаци, слоя амониев хидросулфид над него и амонячните облаци отгоре.

Този "сандвич" отгоре е покрит със слой непрозрачен дим. Сега изследователите са получили потвърждение на тази хипотеза и за първи път са успели да оценят количествените характеристики на състава на различните слоеве атмосфера.

1031074

Водещи

Най-четени