Супереластична сплав възстановява формата си 02.07 | 13:00

Според изследователите това ново откритие може да бъде използвано в сгради и да помогне за абсорбирането след земетресение

От Кремена Бедерева

Супереластична сплав, която възстановява предишната си форма при екстремни температури, са разработили японски учени, съобщава "Ройтерс". Според изследователите това ново откритие може да бъде използвано в сгради и да помогне за абсорбирането след земетресение.

Японските учени сложили малко никел към желязна сплав, за да получат новата сплав, като установили, че тя възстановила първоначалната си форма при температура от -196 до 240 градуса Целзий.

Тошиширо Омори от университета Тохоку смята, че супереластичната сплав е по-устойчива от останалите подобни на нея, но те не могат да възвръщат първоначалната си форма извън границата от -20 до 80 градуса Целзий.

"Това е много важно, защото материалите са подложени на смяна на температурите в повечето случаи. Друго предимство е цената. Материалите са евтини, което създава възможност за приложение в голям мащаб", обяснява още Омори.

Според изследователите новата сплав може да бъде приложена в производството на коли, самолети и космически кораби или дори за укрепване на сгради срещу земетресения.

Водещи

Най-четени