Създават апарат за тълкуване на сънища 10.11 | 07:03

Иновативното устройство ще може да помага в работата на психолозите

От Нели Минчева

Екип от американски учени е близо до създаването на немислимо досега устройство – апарат, който ще може да записва и тълкува сънищата ни.

Към момента разработката е на такъв етап, че устройството позволява човек в будно състояние да насочи със силата на мисълта си курсор върху компютърен екран в определена желана посока и да променя възпроизвежданите образи.

Учените от Калифорнийския технологичен институт, които представят своите проучвания пред списание Nature, твърдят, че ще продължат да влагат усилията си за развитие на проекта, като целта им е да „улавят“ сънищата, т.е. по-високо ниво мозъчна активност, включително и по-абстрактни мисли.

Американските учени искат чрез електронните изображения на мозъка да подпомогнат работата на психолозите. Те вече са открили, че специфични неврони са свързани с определени предмети или понятия. Идеята им е достатъчно дълго да наблюдават мозъчната дейност на доброволци и да създадат база данни от конкретни образи и концепции и отговарящите за тях неврони и впоследствие да я използват за тълкуването на сънищата.

Все още не е решен въпросът с имплантирането на електроди в мозъка, които да записват мозъчната активност по време на сън. Екипът обаче вярва, че сензорната технология се развива бързо и няма да бъде необходимо да се прави подобна операция.

Водещи

Най-четени