Създадоха автопилот, вдъхновен от пчелите 01.12 | 15:30

Системата притежава стотици камери за наблюдение, с които имитира фасетното зрение на медоносните насекоми

От Георги Георгиев

Пчелите са вдъхновили екип от австралийски изследователи в създаването автопилотна система, която значително ще подобри маневреността на летателните апарати, съобщава PhysOrg.

Новото устройство е разработено от специалисти от центъра за изследване на зрението и института по електротехника и информационни технологии към университета в Куинсланд.

Системата, която имитира зрението на пчелите, позволява на летателните апарати да се ориентират бързо в пространството.

Това става посредством генерирането на стотици различни образи на околния пейзаж от камери с ниска разделителна способност, имитиращи фасетните очи на пчелите.

Учените успяват да обучат системата да анализира бързо тези образи и да разпознава цветовете, характерни за небето и земята.

"Сегашните летателни апарати използват жироскопи за ориентиране в пространството, които обаче невинаги са сигурни поради натрупването на грешки при по-големи разстояния", споделя участникът в проекта Сол Търоугуд.

"На нашата система ѝ е необходима само една хилядна от секундата да определи позицията на самолета спрямо хоризонта, което я прави много бърза и точна в изчисленията", добавя още той.

В момента специалистите работят над предизвикателството да постигнат оптималната резолюция на образите, която ще позволи на автопилота да прави верни и бързи изчисления.

Водещи

Най-четени