Телескоп възкръсна и направи първи снимки 20.12 | 19:15

Инфрачервеният WISE ще търси опасни астероиди

От Антония Михайлова

Космическият инфрачервен телескоп WISE направи първата след "пробуждането" серия снимки в рамките на подготовката за нова изследователска програма, която ще бъде посветена на търсенето на потенциално опасни астероиди, съобщава Лабораторията за реактивно движение на НАСА.

Апаратът WISE, на стойност 320 млн. долара, е пуснат през декември 2009 година и е приключил основата част от своята мисия по съставяне на карта на небето в инфрачервения диапазон през юли 2010 година.

След като свършили запасите му от течен водород, необходим за охлаждането на инфрачервените детектори, НАСА реши да не закрива проекта и да "преквалифицира" телескопа за изучаване на астероиди и комети.

Общо телескопът е внесъл в каталога над 560 млн. обекта – от галактики до комети и астероиди. През февруари 2011 г. голяма част от оборудването на апарата е изключена и телескопът е въведен в спящ режим.

През август т.г. НАСА обяви, че планира да върне WISE към живот. Апаратът е активиран през септември, след 31 месеца сън. Учените възнамеряват да използват телескопа за изследване на околоземните астероиди и търсене сред тях на потенциално опасни, а също и такива, към които може да се изпрати пилотирана мисия на НАСА.

"Космическият апарат е в прекрасно състояние и новите снимки са със същото добро качество, както и преди да "заспи". През следващите седмици и месеци ще готвим наземната инфраструктура за обработка на данните и след няколко месеца отново започваме лов на астероиди", казва Ейми Майнцер от Лабораторията за реактивно движение, цитирана от РИА Новости.

Водещи

Най-четени