Телескопът "Хершел" откри вода на Церера 23.01 | 10:13

Планетата джудже очевидно не е мъртъв зародиш

От Антония Михайлова

Наскоро изключената космическа обсерватория "Хершел" е помогнала на европейски астрономи да открият следи от водна пара на Церера, се казва в статия, публикуван в сп. Nature.

Главният астероиден пояс, разположен между орбитите на Юпитер и Марс, е пълен с множество малки небесни тела, чийто брой достига 400 000. Сега вниманието на учените е привлечено от два обекта от този пояс – Веста и Церера, първият от които вече е изучен от сондата Dawn, а вторият ще бъде обект на внимание през 2015 г.

Михаел Кюперс и колегите му от Европейския център за космическа астрономия в Мадрид наблюдавали Церера с обсерваторията "Хершел". Както отбелязват учените, още през 2011 г. сондата Dawn е открила на Веста големи запаси лед, което ги подбудило да повярват, че вода има и на повърхността на Церера.

Подобни идеи са възниквали сред астрономите и по-рано, но нямали възможност да ги проверят. Екипът на Кюперс се възползвал от инструмента HIFI на борда на "Хершел" за търсенето на следи от вода в околностите на Церара и 10 други обекта от Главния астероиден пояс.

Изследователите почти веднага успели да открият сравнително много вода в две точки над повърхността на Церера. Очевидно те са изхвърляне на пара или дребни кристалчета лед, възникващи при осветяване на повърхността ѝ от лъчите на Слънцето. Според астрономите всяка секунда Церера изхвърля в Космоса почти 6 кг вода.

В този план Церера значително се отличава от Веста, където запасите лед не се превръщат в забележима за нас пара. Астрономите смятат, че Церера, за разлика от нейната "сестра", не е мъртъв "зародиш на планета" и не е преживяла дългата геоложка еволюция, изпаряваща голяма част от водата на Веста. Както смятат Кюперс и колегите му, събраните от тях данни ще ни помогнат по-добре да разберем как са се формирали планетите и как са променяли своите орбити през младостта на Слънчевата система, отбелязва РИА Новости.

Най-четени